За възникването на СИЦ

В началото група докторанти от “Младежка историческа общност” и студенти от Историческия факултет на Софийския университет се събраха… Събраха се и решиха, че ще е прекрасно в Студентски град да има място за учене, култура и събирания на студентите.

А защо точно в Студентски град?

Всички знаем, че в „квартала на студентите” има от всичко друго по много, но съвсем малко или никак места, които се използват за умствено и духовно израстване на бъдещите и наскоро станалите висшисти.

Още от 2008 г. с множество събития, за които всеки може да прочете в нета, студенти изявиха стремеж да дадат своя нов по-културен и достоен облик на мястото им за живеене в София. Този план се сподели с управата на Историческия факултет и се избра изоставеното помещение в блок 52. Декан и ръководство приеха идеята възторжено и енергично съдействаха.

И така през цялата 2011 година съвместно подготвяха всички формални процедури, изоставеното помещение да стане място за студентите.

По какъв начин се осъществява целта?

Целта е мястото, бъдещият Студентски исторически център, да стане сборен пункт в съседство с общежитията на оживена дейност, свързана с интереса към историческите науки и съпътстващи хуманитарни дирения. За тази цел се предвижда да има: – книжен фонд от разнообразна литература – историческа, учебници, периодика – зала за конференции, обсъждания, прожекция на документални филми – стая с компютри, място за разговори и срещи на студенти – малка градинка с няколко пейки отвън

А как става всичко това?

За осъществяването на идеята инициаторите решиха… Решиха и започнаха да ремонтират помещението на доброволни начала. Разпредели се работата – част от нея поема Историческия факултет и СУ, а друга съмишлениците на бъдещия център.

И така от пролетта на 2012 г. по изграждането на вътрешните стени, градинката и фасадата тече усилен ремонт със студентски труд и средства. За да може скоро да се обзавежда и мястото да стане неразделна част от един нов избор, една нова алтернатива.

Алтернативата да се прекарва свободното време приятно сред колеги в разговори и занимания от научен, културен и… младежки характер.

Важно е да направим всичко това влагайки от себе си време, енергия и средства, защото то е за нас самите.

Защото човек обича и цени особено силно нещата, постигани със собствен труд и мисъл.

Включи се и ти! Ние продължаваме работата все така ентусиазирано и каним теб и твоите приятели и колеги да бъдем заедно част от това.

С какво и как можеш да се включиш? Можеш да се влееш в общите ни усилия, като посетиш на място изграждащия се в бл.52 (бившият клуб „Вирус”) Студентски исторически център. Ще ни намериш по провесения бял трансперант на фасадата. Работа ще се намери за всички желаещи по: – завършване на градинката: алея, пейки и растителност – помагане с вътрешния ремонт, насочен към стигането до бояджийските и др. почистващи дейности – предстоящо пренасяне и обзавеждане на всичко, от което заедно ще се ползва центъра Работи се предимно в съботите и неделите. Подходящо работно облекло са спортни/стари дрехи с дълги ръкави и шапка. Други защитни средства се осигуряват на място. Събираме и средства. До момента десетки студенти са дали различни суми по тяхна преценка, които се ползват за закупуването на нужните строителни материали. Всеки, дал средства и посетил помещението на място, може да се убеди, че разходи има постоянно – от най-дребните до по-съществените неща

Е…накратко е това. Всичко останало – на живо!

Вашият коментар